ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Tηλέφωνο Επικοινωνίας    +30.6908270341  Εmail     info@annadimou.com

 

Eρωτήσεις

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συνολική διάρκεια της συνολικής θεραπευτικής διαδικασίας δεν είναι προκαθορισμένη. Είναι πάντα ανάλογη του αιτήματος που έχει ο καθένας. Για κάποιους, μερικές εβδομάδες είναι αρκετές να αποκομίσουν όσο περισσότερα οφέλη γίνεται από την θεραπεία, άλλοι επιθυμούν να συνεχίζουν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Η θεραπευτική διαδικασία, συνήθως, ολοκληρώνεται έπειτα από συνεννόηση και των δύο. Η συχνότητα είναι, συνήθως, μία φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που καθορίζεται κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας. Η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 55 λεπτά.


Δεν προσδοκώ από εσένα κάτι συγκεκριμένο, ούτε τι πρέπει να πεις, ούτε πώς πρέπει να μιλήσεις. Θα συζητήσουμε τι σε δυσκολεύει στην συγκεκριμένη φάση της ζωής σου και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό. Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις και μένεις σιωπηλός/ή, θα δούμε τι σημαίνει η σιωπή και πώς εσύ την βιώνεις. Μπορείς να αισθάνεσαι άνετα και να είσαι έτσι ακριβώς, όπως θέλεις να είσαι. Η ώρα της συνεδρίας είναι η προσωπική σου ώρα.

Κάποιες φορές υπάρχει η πεποίθηση ότι η φιλία μπορεί να υποκαταστήσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Αυτό, όντως, ίσως ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες όχι. Το συνηθέστερο είναι κάποιος να δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση, ώστε να επισκεφθεί κάποιον ειδικό και μπορεί να πάρει πολύ καιρό, έως ότου κάνει το πρώτο βήμα. Μέχρι τότε, αναζητά λύσεις στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν κι αυτό είναι κάτι πολύ υγιές. Τις περισσότερες φορές, οι φίλοι δεν ξέρουν πώς να σε βγάλουν από τις παγίδες στις οποίες έχεις πέσει ή εσύ έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου. Γι’ αυτό, λοιπόν, η βοήθειά τους δεν είναι αρκετή, κι αυτό γιατί δεν έχουν βαθιά γνώση των θεμάτων, ούτε γνωρίζουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Τότε η επαγγελματική βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να καταστεί χρήσιμη. Ένας ειδικός έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, για να δουλέψετε πάνω στην αντιμετώπιση των δυσκολιών σου. Ένας θεραπευτής μπορεί να είναι μια λύση, ένα άτομο στο οποίο θα καταφύγουμε, όχι όμως το πρώτο άτομο ή το μοναδικό.Ασφαλώς ναι! Το γεγονός ότι επισκέπτεσαι έναν ψυχολόγο και όλα όσα θα ειπωθούν μέσα σ΄αυτές τις συναντήσεις δεν πρόκειται να διαρρεύσουν έξω από θεραπευτικά πλαίσια, χωρίς την άδειά σου. Το απόρρητο του πελάτη μπορεί να σπάσει από την μεριά του συμβούλου μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, τις οποίες θα σου εξηγήσω και διευκρινίσω εξαρχής από κοντά.


Η απάντηση δεν είναι συνήθως απλή. Υπάρχουν διαταραχές που η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, και απαιτείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και για εφ’ όρου ζωής. Για παράδειγμα, στην σχιζοφρένεια η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική από κάθε μορφή ψυχοθεραπείας, καθότι οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες. Όσον αφορά άλλα προβλήματα, όπως: (έντονο άγχος, κατάθλιψη, σοβαρές σωματικές ενοχλήσεις κ.ά) , η φαρμακευτική αγωγή, ίσως, κριθεί απαραίτητη, αναλόγως πάντα των αιτιών, της έντασης, της συχνότητας των συμπτωμάτων και γενικότερα, της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο ρόλος των φαρμάκων, πολλές φορές, είναι σημαντικός, ώστε η ψυχοθεραπεία να εφαρμοσθεί επιτυχώς και με καλύτερα αποτελέσματα. Ο Ψυχίατρος είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την χορήγηση, τη δοσολογία και τη χρονική διάρκεια λήψης των ψυχοφαρμάκων και να ενημερώνει τον θεραπευτή σου που σε παρέπεμψε σε αυτόν για την εξέλιξη της φαρμακευτικής αγωγής. Και οτιδήποτε αφορά στα φάρμακά σου, τον ενημερώνεις πάντα έγκαιρα.


Στην ατομική θεραπεία εξετάζονται λεπτομερώς οι “δυσκολίες“, τα συμπτώματά σου, οι κατευθύνσεις, οι στόχοι, οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες σου για βελτίωση. Πολλές φορές, θεωρείται απαραίτητο να προηγείται η ατομική θεραπεία και αργότερα αν είναι επιθυμητό, να υπάρχει συμμετοχή σε ομαδική διαδικασία. Άλλοτε πάλι μπορεί να συνδυαστεί ατομική και ομαδική θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με το πρόβλημα, τα χρονικά και οικονομικά περιθώρια και την επιθυμία για ομαδική συνεργασία. Σε συνεργασία με τον θεραπευτή και τα μέλη της ομάδας αποφασίζετε για τις ώρες και τον τόπο συνάντησης. Αν τελικά συμμετέχεις σε ομάδα, δεσμεύεσαι να τηρείς τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας, όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που έχει δομή και προσανατολισμό για την επιτυχία συγκεκριμένων στόχων. Στην ομάδα εφαρμόζεις όσα μαθαίνεις στην ατομική θεραπεία, διαπιστώνεις τον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους, επικοινωνείς τις εμπειρίες και τις ανάγκες, μοιράζεσαι τις “δυσκολίες“ και μαθαίνεις ότι δεν υπάρχει μοναδικότητα στα προβλήματα.


Για να υπάρχει κάποια αποτελεσματικότητα στην διαδικασία, ο ψυχολόγός σου ευελπιστεί ότι θα μπορέσεις να δεσμευτείς σοβαρά στη διαδικασία της θεραπείας, να αναλάβεις την ευθύνη για την ανάπτυξη και την αλλαγή του εαυτού σου. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ύπαρξη συνέπειας στα προκαθορισμένα ραντεβού και η έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση που δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν, βέβαια, ότι η Ψυχοθεραπεία λαμβάνει χώρα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού που δεν έχει σκοπό να σου ασκήσει πίεση, παρά μόνο επιθυμεί την ανάπτυξη εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων της.


Δεν μπορεί να λειτουργήσει ‘μαγικά’ και να γίνουν όλα ευθύς καλύτερα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει αλλαγή, χωρίς την βοήθειά σου. Η ψυχοθεραπεία διαθέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο διευκολύνονται οι αλλαγές που επιθυμείς να συμβούν, πρωτίστως, όμως, εσύ χρειάζεται να επιστρατεύσεις την ενέργειά σου και την συνειδητή προσπάθεια σου.


Το κόστος της ατομικής συνεδρίας είναι 30 ευρώ.


Ναι. Παρέχονται υπηρεσίες ψυχοθεραπείας εξ αποστάσεως. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί στον παρακάτω σύνδεσμο: on line συμβουλευτική

Μπορείς να ζητήσεις από τον ειδικό να σου αποστείλει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τα σχετικά πτυχία που κατέχει.

 

 

©Copyright 2015 Ψυχοσύνθεση-Άννα Δήμου  | All Rights Reserved

ChatClick here to chat!+
Skip to toolbar